Cât câștigă angajații din restaurante și baruri, doar din bacșișuri. Salariul se triplează
Cu toții știm că angajații din industria ospitalității (HoReCa), au cele mai mici salarii de pe piața muncii din țara noastră. Sondajele indică faptul că acești angajați sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Totuși, banii pe care îi strâng din bacșiș, pe timpul verii, se ridică la o sumă foarte frumoasă.
În medie, salariul în industria ospitalității este de 1.386 de lei net, ceea ce reprezintă venitul minim pe economie în țara noastră.
Bacșișuri de mii de lei pe lună
Totuși, angajații industriei nu se pot plânge, chiar dacă sindicatele protestează adesea și spun că e nevoie de creșteri salariale. Se pare că sumele strânse din bacșiș ajung și la câteva mii de lei pe lună, în perioada sezonului estival.
În cele aproximativ 40 de zile de full sezon estival, cele mai râvnite joburi, în special printre adolescenți și tineri, sunt acelea de ospătar și barman la malul mării.
Se pare că, deși aceste joburi sunt remunerate și ele oficial tot cu salariul minim pe economie, oferă o mare posibilitate de a face bani suplimentar.
Unii chelneri și ospătari susțin că, în lunile de vară, obțin peste salariul de bază chiar și 4.000 de lei, doar din bacșișuri.
Banii sunt neimpozitabili, ceea ce reprezintă un adevărat câștig, lună de lună, cât timp afară vremea este prietenoasă, iar turiștii merg pe litoral.
Ce-i drept, vorbim despre o perioadă scurtă a anului, însă este un venit care nu poate fi neglijat în România. În doar trei luni, se adună o sumă frumoasă, de 12.000 de lei, bani cu care un tânăr poate să își achite studiile pe cel puțin un an de facultate, își poate cumpăra cărți sau haine pentru noul an universitar, sau chiar își poate achita o chirie în avans, pentru a merge să studieze în alt oraș. Este, deci, o sumă care poate contribui decisiv în viața unui tânăr aflat la început de drum.